lørdag 21. mars 2009

Vinter


Snøen laver ned ute og det sies at det skal fortsette i en uke til. Det er godt over en meter med snø i Tromsø nå. Det hindrer ikke meg i å tenke på hage. Jeg leser alle hageblader jeg får kloa i, leser om nye frø og årets trender. Jeg tar sågar frem gamle sparte hageblader som er så utslitte at det er bare fillene igjen av dem og leser disse også. For en ting er sikkert, trend betyr ikke så mye for meg. Hovedsaken er at det er en hage der ute som venter på våren og meg.

Vi kjøpte hagen for 2 år siden (det fulgte et passe stort hus fra 1917 med på kjøpet). Hagen lå under snø da vi kjøpte den og alt vi visste var at det var en del planter og busker der men ikke hva (ja bortsett fra alle syrinene som strekte seg opp av snøen). Vi hadde ingen anelse hva vi gikk til og hadde vi visst hva slags kaos som skulle åpenbare seg under snøen hadde vi kanskje ikke kjøpt denne hagen.

Vi var blitt de stolte eiere av 7 stk overgrodde syriner som breiet seg utover, som skjøt ut rotskudd over hele "plenen" og som var yngleplass for milliarder av bittesmå knott. Lupinene hadde fått fritt spillerom i 20 år og skvallerkålen hadde et nettverk av røtter som gikk på kryss og tvers over hele hagen, ja til og med karmene på kjellervinduene hadde skvallerkålen klart å bite seg fast i.

Men her og der dukket det opp en og annen skatt. En bjørnerot, en artig akeleie med to helt forskjellige blomster på en og samme stilk, en annen nesten svart akeleie og en enorm martagonlilje var noen av skattene som dukket opp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar